Hoe een schildervakantie mijn leven drastisch veranderde …

Pijnbomen

Op avontuur
Het was in het millenniumjaar dat ik plompverloren met een aantal schilders een week op avontuur ging naar Italië. Het was gedurfd, want ik kende niemand van de groep. Bovendien was ik nooit eerder in mijn eentje op vakantie geweest. En last but not least had ik vanaf de lagere schooltijd geen potlood meer in mijn hand vastgehouden, laat staan ermee getekend…

Toch had ik er reuze zin in.

Het pure leven
We overnachtten in kleine huisjes in een middeleeuws dorpje bovenop een steile berg. Het plaatsje was slechts te voet bereikbaar en dan nog alleen als de zolen van je schoenen een goed profiel hadden. Wat was het romantisch! Ik heb me laten vertellen dat de beroemde filmregisseur Fellini hier ooit een film heeft opgenomen.
De huizen hadden verweerde, afgebladderde muren en overal zag je kleine trappetjes met gietijzeren hekjes. De straten waren smal en de bewoners verkochten van alles en nog wat als ze thuis waren. Ze zetten dan gewoon een tafel op straat, hun koopwaar erop en handelen maar.
Het leven was puur, het eten was puur en de mensen waren puur. Niks geen openingstijden, niks geen administratie of dure BTW, niks geen plastic verpakkingsmateriaal, maar alles gewoon simpel zoals het leven oorspronkelijk bedoeld is.

Toen wist ik het ineens …
Natuurlijk bezochten we het Forum Romanum in Rome. Het Forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk dé plek waar alles gebeurde. Hier werd politiek bedreven, recht gesproken, het woord Gods verkondigd en handel gedreven dat het een lieve lust was.

De Palatijn
Na het bezoek aan het Forum zochten we een plekje op de nabijgelegen Palatijn om te tekenen. Volgens de Romeinse mythologie is de Palatijn een van de zeven heuvels waar Rome is gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus.
Het was daarboven op die bijzondere plek op de Palatijn met uitzicht op de prachtig gestileerde pijnbomen, waar ik mijn prille schreden op het tekenpad zette. Het leven was verrukkelijk.
En ineens … toen de zon haar heerlijke warme stralen op mijn blanke vel liet schijnen, ineens wist ik het. Dit was het begin van mijn nieuwe leven. Zonder twijfel! Een leven vol tekeningen, schilderijen, kunst en cultuur. Een leven vol schoonheid, een leven vol kleur. Wat wil een mens nog meer?


Een waardevolle ervaring

Ik heb de schoonheid van de natuur ervaren. Ja, ik heb ook de ruimte van het landschap gevoeld. En ja, ik heb zo goed en zo kwaad als het ging geprobeerd de warmte van het Italiaanse landschap weer te geven in mijn schetsboek. Maar wat nog veel fijner was is dat deze week in Italië zo’n ongelooflijke indruk op me heeft gemaakt. Kijken kon ik al, maar vanaf dat moment leerde ik ook zien. Het is een ervaring geweest die niemand me ooit meer af kan pakken, hoe oud ik ook word. Zo waardevol.

Zo’n ervaring ook voor jou?
Zo’n ervaring wil ik ook jou meegeven als je je inschrijft voor mijn online teken- en schildercursus.  Want ook jouw leven kan veranderen! Op een simpele manier, met een potloodje of wat verf en een penseel.
Daarbij ga je het pure genieten, het pure zijn, het pure beleven van het leven meemaken. Weg van alle drukte van alledag. Weg van alle gejaagdheid, alle zorgen. Gewoon puur bezig zijn met jouw tekening of schilderij in het hier en nu. Jij bent het die jouw ervaring en jouw gedachtengangen weergeeft op papier of doek. Tekenen of schilderen, het is een avontuur dat je meemaakt, steeds opnieuw. Een avontuur dat je onbevangen vastlegt met jouw eigen talent en waarmee je een onvergetelijke ervaring creëert, keer op keer.

En dan na afloop genieten van een prachtige serie tekeningen en schilderijen… En de reacties van de mensen op jouw werk. Met de ongelooflijke knowhow op het gebied van tekenen en schilderen die je in de cursus opdoet, kan jij er prima tegenaan bij het maken van nieuw werk.

Gun jezelf zo’n mooi avontuur
Want door jezelf iets te gunnen, kan je meer aan anderen geven. Omdat je lekker in je vel zit. Iets doet wat goed voelt. Er zijn zoveel voordelen op te noemen aan het tekenen en schilderen. En zeg niet dat je het niet kunt, want als je een cirkel, een driehoek en een vierkant kunt tekenen, dan heb je alles tot je beschikking om supermooie werken te maken.
Alleszeggend in verband hiermee is de uitspraak van de wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso:

Ieder kind is een kunstenaar.
De moeilijkheid is:
hoe er één te blijven als je volwassen wordt.

Picasso

 

Jij bent jezelf toch niet kwijtgeraakt? Schroom niet en schrijf je in voor de beste schilderles ooit. Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *