De beste manier om te leren hoe je keuzes maakt.

Grasstengels

Van jongs af aan was ik niet goed in keuzes maken. Dat vond ik moeilijk en dat heb ik ook heel lang moeilijk gevonden. Hoe dat komt? Ik zal het je vertellen.

Mijn ouders hadden in de tweede helft van de vorige eeuw een kruidenierswinkel op het dorp, een soort winkel van Sinkel met uiteenlopende producten van levensmiddelen tot speelgoed en drogisterij-artikelen.
Mijn moeder had het hartstikke druk om het opgroeiende gezin draaiende te houden, de inkoop te regelen en klanten tevreden te stellen. Logisch dat er niet veel tijd was om voor de kinderen nieuwe kleren of schoenen te kopen. Tijd was kostbaar en beperkt.

Gelukkig woonde vlak bij ons in de straat een schoenmaker. Zijn vrouw bestierde de winkel. Mijn moeder had met haar afgesproken dat zij in voorkomende gevallen buiten de winkeltijden om even langs mocht komen met mijn broers, mijn zusje en mij langskomen om schoenen te kopen. Dat was natuurlijk een genereus gebaar waar mijn moeder heel blij mee was, maar je kunt je misschien wel voorstellen wat dat tot gevolg had.

Veel keus was er niet in de kleine schoenenwinkel. Je moest het doen met het assortiment dat voorhanden was, zelfs als je het niet mooi vond. En als je dan eindelijk iets gevonden had wat enigszins voldeed aan je smaak, was de schoen natuurlijk net niet in jouw maat voorradig. 

Of nog erger, als je een schoen aanpaste die wat knelde, dan werd er rustig gezegd dat de schoen nog moest worden ingelopen en dan naar je voet ging staan. Met andere woorden: we moesten niet zeuren. De vrouw van de schoenmaker stond immers ook in haar schamele vrije tijd voor ons klaar, dus we mochten vooral niet lastig zijn.
En toen kwam het schilderen op mijn pad. Wat dat allemaal inhield, kon ik op dat moment nog niet voorzien. Ik leerde niet alleen schilderen, ik leerde ook op een hele organische manier keuzes maken.

Ik heb daar een voorbeeld van. Pas maakte ik een stevige wandeling, heerlijk genietend van de zon. Onderweg zag ik dat zich in de berm ongelooflijk veel verschillende grassoorten bevonden. Ik besloot ze te plukken om te gebruiken als idee in mijn schilderijen. 

Ik volgde bij het plukken mijn intuïtie door slechts tien verschillende soorten stengels te plukken. Zo heb ik genoeg materiaal voor een eenvoudig onderzoek om te zien hoe de stengels werkelijk in elkaar zitten. Ik krijg hier dus informatie op microniveau en dat helpt me bij het begrijpen van de vorm.

Het beperken in de keuze is onvermijdelijk omdat de natuur net als schilderen een oneindig scala aan mogelijkheden biedt. Ik heb nu gekozen voor stengels, maar dat hadden net zo goed blaadjes, takjes of knoppen kunnen zijn. De keuze ging me gemakkelijk af doordat ik me vooraf al verschillende regels had opgelegd.

De overeenkomst met het maken van een schilderij is dan ook dat je hierbij ook automatisch veel beslissingen neemt. Denk maar aan de keuze voor het onderwerp, kleur, materiaal, afmeting, vorm, enzovoort. Zo word je ongemerkt in alle vrijheid getraind in het maken van keuzes. Daar hoef je niets voor te doen. Dat gebeurt gewoon, zonder dat er iemand benadeeld wordt, zonder dat je een rood hoofd hoeft te krijgen vanwege onzekerheid, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je gaat falen.
 Wat het me nog meer gebracht heeft is dat ik assertiever  geworden ben en veel beter kan beredeneren en reflecteren. Dat zijn waardevolle zaken die je in het leven nodig hebt en waar je alleen maar profijt van hebt. Opkomen voor jezelf. Je leert jezelf beter kennen. Je krijgt inzicht waarom je bepaalde dingen doet, zodat je sterker wordt en beter in het leven kunt staan. En dat gebeurt gewoon vanzelf op een prettige, relaxte manier, zonder ingewikkelde therapieën te hoeven ondergaan. Het is niet voor niets dat mensen met een burn-out vaak een beeldende therapie voorgeschoteld krijgen.
En een laatste voordeel is dat je je omgeving veel beter gaat bekijken en herwaarderen. Het is alsof je op vakantie bent en je omgeving als nieuw ervaart. Er is nog zoveel te ontdekken. Daarom noem ik het schilderen een avontuur. Je gaat duurzaam op reis, zonder het vliegtuig of de trein te hoeven pakken. Je gaat dingen meemaken die je van tevoren niet hebt kunnen inschatten. Je kunt al je dromen werkelijkheid laten worden. Je wordt zelfverzekerder en je blikveld ruimer. En dat alleen maar vanwege verf op een doek. Had ik dat maar eerder geweten…

WIL JE OOK LEREN BETERE KEUZES MAKEN? KLIK OP DE AFBEELDING VOOR MEER INFORMATIE OF GEEF JE DIRECT OP VIA DE AANMELDKNOP.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *